La dolçaina, dulzaina, chirimía, gralla

09 Marzo 2009

En anteriors edicions de l'acte d'homenatge de Castelló a la Dolçaina i el Tabal, dins del programa de les Festes de la Magdalena, s'ha comptat amb músics, estudiosos, compositors, artesans, grups i d'altres, tots relacionats amb els nostres instruments musicals més populars.

De Ximo el nomenaríen a Castelló com un "Rodaor", per omplir un espai tan geogràfic com cultural dels pobles del nord de la nostra provincia. Antic component de la nostra Banda de Música va estudiar percussió, i fa ara dos anys va col.laborar en el seu grup amb la Banda conjuntament a les desfilades de moros i cristians de Lleida, va tocar en conjunts musicals, i des de 1979 que va descobrir per casualitat la dolçaina va començar amb el grup de danses "Renaixença". Enguany la Colla de dolçainers i tabaleters de Benicarló compleix vint-i-cinc anys.

També l'any 1989 va iniciar el grup de Bombos i Tabals per a la Cofradia de la Buena Muerte. Recordem per exemple "la trencà de l'hora" en Dissabte Sant. Ha donat classes tant de bombos i  de tabals com de dolçaina i tabalet, en més d'una quinzena de poblacions tot aconseguint recuperar i formar a molta gent i també fent adaptacions d'obres per a dolçaina. En alguns pobles estava oblidada i ha creat nous grups que funcionen actualment. Enhorabona a Ximo.